Fuar Sektöründen Haberler

Veri Tabanımızdaki Haber Sayısı: 3894 


CNR Holding Başkanı Ceyda Erem: Çin Pazarına Girmeyi Hedefliyoruz



 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz hafta 100 işadamıyla birlikte gerçekleştirdiği Çin seyahati meyvelerini vermeye başladı. Seyahate katılan CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem ile gezinin ekonomiye etkilerini konuştuk. 2000 yılında Çin ile Türkiye arasında dış ticaret açığının 1.24 milyar dolar olduğunu hatırlatan Eren, bugün rakamın 22 milyar dolara çıktığını belirterek, "İhracatın dengelenmesi için orada fuar çalışmalarına ağırlık vermek gerektiğini düşündük. Seyahatte birçok işbirliğine imza attık" diyor. 


Çin seyahati nasıl geçti? 

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in başkanlığında gerçekleştirilen heyetler arasındaki görüşmelerde Türk heyeti olarak artan itibarımıza bizzat şahit olduk. Yaptığımız ikili görüşmelerde özellikle CCPIT'in (Çin Uluslararası Ticareti Teşvik Kurulu) sektör birlikleriyle ayrı ayrı bir araya geldik ve 5 ayrı sektörde fuar yapmak üzere ilk adımlarımızı attık. Planlamasını hızlı yapıp bu fuarları 2016 yılından itibaren hayata geçirmek istiyoruz. Hatta Çinli bir fuar firmasından ortaklık teklifi bile aldık. Ama şu anda böyle bir ortaklığı düşünmüyoruz. Gördüğümüz bu yoğun ilgide Cumhurbaşkanımızın davetlisi olarak bizzat katılan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in büyük etkisi olduğunu düşünüyorum. Zira devlet başkanı ilk kez kendi konutu veya resmi Çin makamları dışından düzenlenen bir ekonomik etkinliğe katıldı. 

HER SEKTÖRÜ İSTİYORLAR 

 Hangi sektörlerde fuar istiyorlar?
Boat Show'u oraya getirmemizi istiyorlar. Onun dışında ev teksili, mobilya, mermer, yapı malzemeleri, asansör, elektrikelektronik ve boya gibi alanlarda fuar talep ettiler. Biz Boat Show, ev tekstili, mobilya, mermer ile kauçuk ve plastik sektöründe fuar açmayı düşünüyoruz. 

Çin'e yatırım yapmayı düşünüyor musunuz? 
12 yıl önce İsviçre'de katılığım uluslararası bir fuar toplantısında konuşmacılar ağırlıklı olarak '20 yıl sonra hepimiz Çin için çalışacağız. Avrupa'da fuarlar bitecek' demişlerdi. Avrupa'daki kaybı öngören İngiliz ve Alman uluslararası fuar firmaları 20 yılı beklemeden Çin'de yerlerini aldılar. Biz de 12 yıl içinde Türkiye'nin uluslararası alanda artan itibarı ve ekonomisinde sağladığı istikrarlı büyümeyi avantaja dönüştürdük. Son yıllarda Çin ile yürüttüğümüz ticarete katkı sağlayacak insan kaynağına ciddi yatırım yapıyoruz. Çince bilen çalışan sayımız her geçen gün artıyor. Çinli patronlar İngilizce bilmiyor, yanlarında çalışan profesyoneller biliyor. Çalıştığımız ülkelerin anadilini konuşan insan kaynağına yatırım yapıyoruz. 

FUARLARI METREKARE OLARAK DEĞİL TİCARET HACMİ OLARAK BÜYÜTMELİYİZ

İstanbul Ticaret Odası sizin fuar alanınızın da olduğu bölgeyi genişletme kararı aldı. Bu konuya nasıl bakıyorsunuz?
Fuarların metrekare olarak büyümesi ülkemizde yanlış yorumlanıyor. Bir fuarın metrekare olarak değil yarattığı iş hacmi ve ekonomiye sağladığı katma değer olarak büyümesi gerekiyor. Fuarların büyümesi için hem katılımcı sayısının hem de ona uygun ziyaretçi sayısının artması gerekiyor. Fransızlar ile ortak gerçekleştirdiğimiz Premiere Vision fuarını ilk yaptığımız yıl oldukça yüksek fiyattan 5 bin 500 metrekare satmış ve fuara 8 bin uygun ziyaretçi getirmiştik. Fuarı bir sonraki yıl 2 katına çıkarmayı planlarken, Fransız ortaklarımız en fazla bin metrekare büyütebileceklerini söylediler. Nedenini sorduğumuzda da 'Ancak bin metrekareyi karşılayacak ziyaretçi artışı sağlayabiliriz' dediler. Bu örnek nitelikli büyümenin önemini bize gösteriyor. İstanbul'da da fuar alanlarını metrekare olarak büyütmekten ziyade buralarda düzenlenen fuarların ekonomiye katkısını artıracak adımlara öncelik vermeliyiz. Her fuarın katılımcısının ürününe uygun pazarlardan alıcıları getirmeliyiz.

ALICIYI GETİRMEK DAHA ZOR

Çin'de fuar açmak yerine buraya oradan yatırımcı getirmek daha iyi olmaz mı? 
Fuarlara Çinli katılımcı getirmek oldukça kolay ama Çinli alıcı getirmek oldukça zor. Bu nedenle Çinli doğrudan alıcıya ulaşmak için fuarı Çin'de yatırım yapmanın daha efektif olacağını düşünüyoruz.

 

Kaynak: sabah.com.tr (Dilek Güngör)

İlan veriliş tarihi : 13 08 2015

Son Haberler

Ulusal Haberler


Izmir 2022 de 31 fuara ev sahipligi yapacak
Fuar ve Is Etkinlikleri Endustrisi'nden Coronaya Karsi Kapsamli Destek Talebi
İstanbul Turizm Platformu Fuarcılık Komisyonu Çalışmalarını Sürdürüyor
UFYD 2 Haziran Fuarcılık Gününde Fuarcılık Zirvesi Düzenliyor
Tüyap Pandemi Sonrası ilk Yüzyüze Fuarını Önce Sağlık Mottosuyla Gerçekleştirdi
Tüyap Alanları TSE COVİD 19 Hizmet Belgesi ile Pandemiye Karşı Güvenli
IEF Pandemiye Rağmen 89 uncu kez Kapılarını Açtı
Pandemi sonrası İstanbulda lk fuar CNR Expo'da açıldı
MICE Endüstrisi Platformu Koşmak İçin Start İşareti Bekliyor
İstanbul Turizm Platformu Çalışmalarını Sürdürüyor. Fuar Turizmi Komitesi Bu Gün Bir Araya Geliyor
UFYD, SSTD ve AFYD den Ortak Platform
Covid 19 Nedeni ile Yurtiçinde Fuar Düzenlenmesine Dair Usul ve Esaslarda Bazı Değişiklikler Yapıldı
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın 100 üncü yılı Kutlu Osun
STK lar COVIT-19 un İş Etkinlikleri Endüstrisine Yönelik Yıkıcı Etkilerini Engellemek Adına Bildiri Yayımladı
Açık Alanda Düzenlenen Fuarlara İzin. Kapalı Alan Fuarları İse Eylüle Ertelendi
Türkiyedeki Uluslararası Fuarlar da Corona Nedeni ile Erteleniyor
Corona Virüsü Fuarcılığı da Vurdu. Dünyada 300 ü Aşkın Fuar Ertelendi
Fuar Organizatörlerinin Faaliyet Alanlarına Esneklik Getirildi
ITO Yönetim Kurulu Başkanı Şefik Avdagiç UFYD Yönetim Kurulu ile Buluştu
Yurtdışı iş Gezisi Teşvik Mevzuatı Değişti
2019 da Yurtdışı Fuarlara 685 Yurtiçi Fuarlara 80 Milyon TL Destek
TFYD 2020 Yılı Genel Kurulu Gerçekleşti
Uluslararası Fuar Yapımcıları Derneği Kuruldu.

Dünya HaberleriUlusal HaberlerÜyelerimizden Haberlerİhracatçının Gündemi
Messe Frankfurt
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam