Fuar Sektöründen Haberler

Veri Tabanımızdaki Haber Sayısı: 3894 


Fuarcılık Sektörü Sorunları ve Çözüm Önerileri TOBB Sektörel Ekonomi Şurasında Başbakan ve İlgili Bakanlara Sunuldu



TOBB 8. Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası; 21  Nisan 2015 tarihinde Ankara’da TOBB Hizmet Binasında TOBB Başkanı Sn. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun evsahipliğinde;  Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ilgili Bakanların katılımı ile toplandı.

Türkiye Fuarcılık Meclisinin yanı sıra TOBB bünyesinde faaliyet sürdüren diğer 60 Sektör Meclisi’nin temsilcileri ile Bakanlıkların üst düzey bürokratlarından oluşan yaklaşık 900 kişinin katıldığı Sektörel Ekonomi Şurası’nda her bir sektörün sorunları Meclis Başkanları tarafından sunuldu.

Bu kapsamda, Fuarcılık Sektörünün sorunları ve bunlara ilişkin çözüm önerileri TOBB Türkiye Fuarcılık Meclisi Başkanı Cihat Alagöz tarafından Başbakan Ahmet Davutoğlu’na ve katılımcı Bakanlara sunuldu.

Şura’nın bitiminde Başbakan Ahmet Davutoğlu’ yapmış olduğu kapanış konuşması esnasında, Cihat Alagöz tarafından dile getirilen konulardan “Yurt içinde düzenlenen uluslararası nitelikteki fuarların desteklenmesi” ve “Fuar destek mekanizmasının güncellenmesi” başlıklı taleplere atıfta bulunarak bu taleplerimizin kısa vadede yerine getirilmesi konusunda söz verdi. Dile getirilmiş olan diğer taleplerin ise ilgili Bakanlıklar tarafından incelenerek gerekli Fuarcılık Meclisi ile gerekli temasın kurulacağını ifade etti. Ayrıca, Fuarcılık Meclisi tarafından bundan sonra iletilecek konuları takip etmek üzere birer temsilci tayin edilmesi konusunda tüm Bakanlara talimat vereceğini belirtti.

Şura’da alınan bir diğer karar ise yılda bir kere yapılan bu organizasyonun yılda iki kere gerçekleştirilmesi ve bu Şura’nın konuların daha derinlemesine irdelenebilmesini temin edecek bir formata dönüştürülmesi oldu.

Türkiye Fuarcılık Meclisi Başkanı Cihat Alagöz toplantı sonunda KOSGEB’in bağlı bulunduğu Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı  Fikri Işık ile başbaşa yaptığı görüşmede, KOSGEB Fuar Destekleri konusunda sektörün talepleri ile ilgili detaylı bilgi verdi.

 Türkiye Fuarcılık Sektörü Sorun ve Çözüm Önerileri

Sorun 1

Fuar şirketlerinin yabancı şirketlere olan stant satışlarından elde ettikleri gelirlerin ihracat sayılmaması

Açıklama

Çeşitli zamanlarda yapılan düzenlemeler ile bazı hizmet sektörlerinin gelirleri ihracat geliri statüsüne alınmıştır. Fuar şirketlerinin dış satışlardan elde ettikleri gelirler, içerik olarak bu sektörlerle benzerlik göstermesine rağmen ihracat sayılmadığından, küresel pazar içinde rekabet etme gücü olumsuz yönde etkilenmektedir.

Çözüm Önerisi

Fuar şirketlerinin yabancı şirketlere olan stant satışlarının ihracat kabul edilmesi için anılan faaliyetin, Maliye Bakanlığı uhdesinde yürütülen 1 Seri No’lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğde ve Ekonomi Bakanlığınca yürütülen İhracat 2008/6 sayılı Tebliğ’de yer almasına yönelik mevzuat değişikliği yapılmalıdır.

İlgili Kurumlar

Ekonomi Bakanlığı, Maliye Bakanlığı

Sorun 2

Organizatörlerin yapacakları harcamaları Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF)’dan karşılayamamaları

Açıklama

Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu’nun 2014/4 No’lu Kararı ile sektörel nitelikli uluslararası yurt içi fuarların dış tanıtımının sağlanması ve uluslararası düzeyde katılımın artırılması amacıyla organizatörlerin yapacakları harcamaların bu Kararın ilgili maddelerinde belirtilen miktar ve oranlar çerçevesinde DFİF’dan karşılanması karara bağlanmıştır. Ancak, konuya ilişkin uygulama usul ve esasları yürürlüğe konulmadığından dolayı söz konusu karar işlerlik kazanamamıştır.

Çözüm Önerisi

Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu’nun 2014/4 No’lu Kararı’na ilişkin uygulama usul ve esasları, Türkiye Fuarcılık Sektörü Meclisinin de görüşü alınarak hazırlanmalı ve ivedilikle yürürlüğe konulmalıdır.

İlgili Kurumlar

Ekonomi Bakanlığı

Sorun 3

KOSGEB desteklerinin güncellenmesi ihtiyacı

Açıklama

Döviz kurundaki değişim ve enflasyon oranı fuar metrekare birim fiyatlarını doğrudan etkilemekte, bu durum KOSGEB tarafından verilen fuar destek üst limitlerinin güncellenmesi ihtiyacını doğurmaktadır.

Üretim trendleri ve ihracat kalemlerindeki değişimler yeni fuar projelerinin geliştirilmesini sağlamakta, yeni açılan modern fuar merkezleri bölgesel kalkınmayı tetikleyecek fuar projelerinin hayata geçirilmesine imkan sağlamaktadır. Ancak, mevcut KOSGEB mevzuatı uyarınca ilk kez düzenlenen fuarlar destek kapsamına alınamamaktadır.

Çözüm Önerisi

Fuar destek üst limitleri yıllık bazda TÜFE oranında güncellenmeli,

Fuarı düzenleyen organizatör kuruluşunun son iki yıl içerisinde en az bir fuarında KOSGEB desteğinden yararlanmış olması şartı getirilmek suretiyle ilk defa düzenlenecek olan fuarların da destek kapsamına alınabilmesi sağlanmalı,

Sektörün ihtiyacı, hedefleri ve bu hedeflere ulaşılması için verilecek destekler, ülkemizin stratejik sektörleri göz önünde bulundurularak ve fuar organizatörlerinin görüşleri alınarak belirlenmelidir.

İlgili Kurumlar

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KOSGEB

Sorun 4

Fuarların yurt içi tanıtımına kamu kurumlarının ve yerel yönetimlerin desteklerinin yetersiz olması

Açıklama

Fuar merkezlerinin bulunduğu illerde kamu desteğinden yararlanılarak fuarların görsel tanıtım araçları ile duyurulması, hem KOBİ’lerin fuarlar hakkında bilgilendirilmesini hem de geniş ticari kitlelerin fuar programlarını izlemesini sağlayacaktır.

Çözüm Önerisi

Fuarların tanıtımı için tahsis edilen pano ve ilan alanları değiştirilmemeli, insanlarda “bu yer sürekli fuar duyuru yeridir” algısı yaratılmalı, bu alanların fuarlar arasında paylaşımı ayrı bir düzenleme ile belirlenmeli,

Kentin önemli noktalarında (köprü, kavşak, meydan, stadyum, istasyon, metro vb.) fuarların duyurulması için belirli yerlerde pano ve ilan alanları tahsis edilerek, araç ve insan trafiğinin yoğun olduğu noktalarda fuarların duyurulması sağlanmalı,

OSB’lerde fuar duyurusu için pano ve ilan alanları tahsis edilmeli,

Yurtiçi fuarların tanıtımı çalışmalarına kalkınma ajanslarınca destek sağlanmalıdır.

İlgili Kurumlar

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı

 

 

 

 

İlan veriliş tarihi : 23 04 2015

Son Haberler

Ulusal Haberler


Izmir 2022 de 31 fuara ev sahipligi yapacak
Fuar ve Is Etkinlikleri Endustrisi'nden Coronaya Karsi Kapsamli Destek Talebi
İstanbul Turizm Platformu Fuarcılık Komisyonu Çalışmalarını Sürdürüyor
UFYD 2 Haziran Fuarcılık Gününde Fuarcılık Zirvesi Düzenliyor
Tüyap Pandemi Sonrası ilk Yüzyüze Fuarını Önce Sağlık Mottosuyla Gerçekleştirdi
Tüyap Alanları TSE COVİD 19 Hizmet Belgesi ile Pandemiye Karşı Güvenli
IEF Pandemiye Rağmen 89 uncu kez Kapılarını Açtı
Pandemi sonrası İstanbulda lk fuar CNR Expo'da açıldı
MICE Endüstrisi Platformu Koşmak İçin Start İşareti Bekliyor
İstanbul Turizm Platformu Çalışmalarını Sürdürüyor. Fuar Turizmi Komitesi Bu Gün Bir Araya Geliyor
UFYD, SSTD ve AFYD den Ortak Platform
Covid 19 Nedeni ile Yurtiçinde Fuar Düzenlenmesine Dair Usul ve Esaslarda Bazı Değişiklikler Yapıldı
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın 100 üncü yılı Kutlu Osun
STK lar COVIT-19 un İş Etkinlikleri Endüstrisine Yönelik Yıkıcı Etkilerini Engellemek Adına Bildiri Yayımladı
Açık Alanda Düzenlenen Fuarlara İzin. Kapalı Alan Fuarları İse Eylüle Ertelendi
Türkiyedeki Uluslararası Fuarlar da Corona Nedeni ile Erteleniyor
Corona Virüsü Fuarcılığı da Vurdu. Dünyada 300 ü Aşkın Fuar Ertelendi
Fuar Organizatörlerinin Faaliyet Alanlarına Esneklik Getirildi
ITO Yönetim Kurulu Başkanı Şefik Avdagiç UFYD Yönetim Kurulu ile Buluştu
Yurtdışı iş Gezisi Teşvik Mevzuatı Değişti
2019 da Yurtdışı Fuarlara 685 Yurtiçi Fuarlara 80 Milyon TL Destek
TFYD 2020 Yılı Genel Kurulu Gerçekleşti
Uluslararası Fuar Yapımcıları Derneği Kuruldu.

Dünya HaberleriUlusal HaberlerÜyelerimizden Haberlerİhracatçının Gündemi
Messe Frankfurt
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam