Pandemi nedeniyle ara verilen ticari fuarlar, yeniden yüz yüze gerçekleştirilmeye başlandı.
Tüyap’ın yeni dönemde düzenlediği ilk fiziki fuarı olan 33'üncü Uluslararası Ağaç İşleme Makineleri, Kesici Takımlar, El Aletleri Fuarı WoodTech 2020’ye yurt içinden ve yurt dışından ilgi oldukça yüksek.
Fuarın 14 Ekim’e kadar açık olacağını söyleyen Tüyap Yönetim Kurulu Üyesi ve Stratejik Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Zeynep Ünal Öztop, “Sağlık Bakanlığı’nın yeni yönergelerine göre düzenlediğimiz WoodTech 2020’ye yerli ve yabancı ilgisinden memnunuz. 50 ülkeden yabancı ziyaretçi, 11 ülkeden Tüyap davetlisi alım heyetleri şu ana kadar fuarı ziyaret etti. Her dört ziyaretçiden biri yabancı… Sadece Türkiye'nin değil, yakın coğrafyanın da buluşma noktası olmayı hedefliyoruz” dedi.
İş dünyasının fuar hasreti sona erdi. Koronavirüs pandemisi nedeniyle ara verilen ticari fuarlar yeniden başladı. Tüyap çatısı altında yeni normalin ilk yüz yüze fuarı WoodTech 2020 33. Uluslararası Ağaç İşleme Makineleri, Kesici Takımlar, El Aletleri Fuarı, pandemiye karşı alınan önlemlerle 10 Ekim 2020 Cumartesi günü Tüyap İstanbul Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını ziyaretçilerine açtı. 14 Ekim’e kadar ziyarete açık olan fuarda, sosyal mesafe ve maske kuralına uygun olarak hareket ediliyor. Bunların yanı sıra fuar alanına girenlerin ateş ölçümü yapılıyor ve HES kodu istenerek kontrol ediliyor.
50 ülkenin iş insanları buluştu
Tüyap Fuarcılık’ın grup şirketlerinden Reed Tüyap Fuarcılık’ın, Ağaç İşleme Makine ve Yan Sanayisi İş Adamları Derneği (AİMSAD) iş birliğiyle düzenlediği fuara yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisi oldukça yüksekti. WoodTech 2020’de Almanya, Birleşik Krallık, Çin, Fransa, İsviçre, İtalya, Lihtenştayn ve Türkiye dahil 8 ülkeden 79 firma ve firma temsilciliğinin 19 farklı ürün grubunda yer alan ürünleri sergileniyor. Fuar, açıldığı günden bugüne 50 ülkeden ziyaretçiyi ağırladı. Ziyaret eden ülkelerin başında ABD, Almanya, Bulgaristan, Rusya, Birleşik Krallık ve diğer Avrupa ülkeleri bulunuyor. Mobilya, orman ürünleri, makine, inşaat, hırdavat, nalburiye ve kimya firmalarının temsilcilerinin yanı sıra ilgili alandaki mühendisler de fuarı ziyaret ediyor. Yeni pazarlara açılmak isteyen sektör temsilcilerinin de takip ettiği WoodTech Fuarı; Azerbaycan, Bosna Hersek, Gürcistan, Kosova, Makedonya, Moldova, Özbekistan, Romanya, Rusya, Sırbistan ve Ukrayna olmak üzere 11 ülkeden, Tüyap davetlisi olarak gelen alım heyetlerini katılımcılarıyla buluşturuyor.
“İş insanlarının ilgisinden memnunuz”
Ticaretin normalleşmesi için fiziki fuarların bu dönemde daha da önem kazandığını belirten Zeynep Ünal Öztop, "Yalnızca yurt içinden değil yurt dışından da fuarımıza yoğun ilgi var. 8 ülkeden 79 firma ve firma temsilcilerini ağırlıyoruz. Bunun dışında şu ana kadar 50 ülkeden ziyaretçi ve 11 ülkeden Tüyap davetlisi alım heyetini fuarda ağırlıyoruz. Şu anda misafirlerimizin dörtte birinden fazlası yurt dışından gelenlerden oluşuyor. Sadece Türkiye'nin değil, yakın coğrafyanın da buluşma noktası olmayı hedefliyoruz” dedi. Yüz yüze fuarların, koronavirüsün Türkiye ve dünya ticareti üzerindeki olumsuz etkilerini gidermek için önemli olduğunu kaydeden Öztop, şöyle konuştu: “Bakanlık kararı ile fuarların durdurulduğu dönemde çeşitli sektörlerde dijital fuarlar denendi ancak dijital ortamda yapılan fuarların verimliliği hep soru işareti olarak kaldı. Fuar deneyimi olan firmalar biliyorlar ki, bir fuar açıldığında ticaret çok daha hızlı gelişiyor. Hem alıcı hem de satıcının ülkeye katkısı oluyor. Heyecanla tüm fuarlarımızı yüz yüze gerçekleştirmeyi bekliyoruz.”
“Ticarete fuarın olumlu etkisi olur”
Ağaç İşleme Makine ve Yan Sanayisi İş Adamları Derneği (AİMSAD) Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak ise 33 yıldır devam eden fuarı yüz yüze gerçekleştirmekten memnun olduklarını belirtti. Sektörlerinin 5 senedir cari açık vermediğini vurgulayan Kaçak, “TOBB'dan aldığımız verilere göre, sektörümüze yaklaşık 7-8 bin civarında bir istihdam sağlıyoruz. Pandemi döneminde ticaretin bir kısmı devam etti. Fuarın da katkısıyla önümüzdeki dönemde ticaretin daha da hızlanacağını umuyoruz” dedi.
Önemli iş bağlantıları kuruluyor
Yeni dönemin Tüyap çatısı altındaki ilk fiziksel fuarı olan WoodTech 2020 33. Uluslararası Ağaç İşleme Makineleri, Kesici Takımlar, El Aletleri Fuarı, orman ve ahşap endüstrisi üreticileri ve ihracatçılarıyla sektörün yerli ve yabancı profesyonellerini bir araya getiriyor. Sektördeki etkinliğini artırmak ve pazarlama ağını genişletmek isteyen firmaların tercih ettiği WoodTech Fuarı, önemli iş bağlantılarına ev sahipliği yapıyor. Fuara katılanlar, aynı zamanda yeni dönemde ilk yüz yüze fuarın nasıl olduğunu da deneyimliyorlar.
Geniş kapsamlı tedbirler alındı
Pandemi nedeniyle fuarda alınan tedbirler sosyal mesafe ve maske ile sınırlı değil… Geniş kapsamlı tedbirlerin giriş alanından itibaren uygulandığı fuarda 2 bin 250 metrekare üzerine kurulan kayıt alanından fuara giriş yapılıyor. Fuar alanında olası bir sağlık sorunu ile karşılaşılması durumunda fuar alanının dışına bir ‘izolasyon odası’ kuruldu. Sağlık görevlisinin bulunduğu izolasyon odası her kullanımdan sonra özel dezenfekte ilaçları ile steril hale getiriliyor.
Fuarda tüm işlemler temassız
Fuara gelen ziyaretçiler de ilk kez ‘temassız fuar’ deneyimini yaşıyorlar. TSE COVID-19 Güvenli Hizmet Belgesi almaya hak kazanan ilk ve tek fuarcılık şirketi Tüyap’ın düzenlediği fuara gelecek tüm ziyaretçiler, MyTüyap mobil uygulaması üzerinden fuar davetiyesi alabiliyorlar. Fuar yaka kartını oluşturarak hiçbir ekstra baskılı karta ihtiyaç duymadan mobil uygulamadaki QR kodu okutarak fuar alanına giriş yapabilen ziyaretçiler, fiziki kartvizit vermek yerine görüşme sırasında bilgilerini katılımcılarla QR kodunu okutarak paylaşıyorlar.
“Ticaret için önce sağlık” mottosu
“Ticaret için önce sağlık” mottosuyla yeni dönemde fuarlarını gerçekleştirdiklerini belirten Tüyap Yönetim Kurulu Üyesi ve Stratejik Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Zeynep Ünal Öztop, “Paydaşlarımızın sağlığını önemsiyor ve bu bağlamda yeni dönemde bir dizi önlemler alıyoruz. Hijyen uygulamaları, ateş ölçümü, sosyal mesafeye uygun ortak alanlar, havalandırma sistemlerindeki iyileştirmeler ve HES kodu ile katılımcı ve ziyaretçiyi kabul ederek Sağlık Bakanlığının yönergelerine uygun bir biçimde fuarlara hazırlandık. Ayrıca Türk Standartları Enstitüsünün COVID-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Belgelendirme Programı şartlarını yerine getirerek TSE COVID-19 Güvenli Hizmet Belgesi almaya hak kazanan ilk ve tek fuarcılık şirketi olmamızın haklı gururunu yaşamaktayız” diye konuştu. |