| Fuar Sektöründen Haberler Veri Tabanımızdaki Haber Sayısı: 1582 |
TİFAÿ Genel Müdürü Erdem ÿzel: Fuarcılar dünya ticaretinde sektörel aydınlanmayı sağlayan gizli kahramanlardır |
Marketingist, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde açıldı. 20-23 Eylül tarihleri arasında dördüncü kez sahne alan fuarın organizatör kuruluşu olan TİFAÿ’ın Genel Müdürü Erdem Özel ile yaptığımız söyleşiyi aşağıda bulacaksınız.
Sayın Özel yaklaşmakta olan Marketingist Fuarı’nı genel hatları ile tarif eder misiniz?
Bu yıl dördüncüsünü düzenlemekte olduğumuz Marketingist Pazarlama Fuar ve Konferansı, pazarlama konseptinin tüm unsurlarını içeren ve “fuar, konferans ve etkinlikten olmak üzere” 3 ayaktan oluşan” bir bütünleşik pazarlama platformu. Bildiğiniz gibi ilk yıldan beri Tüyap Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi’nin ev sahipliği yaptığı etkinliği Marketing Türkiye ile işbirliği içinde gerçekleştiriyoruz.
Fuarın ana bileşenlerini tek tek ele alalım isterseniz.
Bileşenlere geçmeden önce bir noktayı vurgulamakta yarar var. Biliyorsunuz pazarlama karması, içerisinde irili ufaklı 80 den fazla alt disiplini içeren ve tarif edilmesi güç bir hizmet alanı. Bu alt disiplinlerin her birinin de kendine özgü dinamikleri var. Dolayısı ile gerçekleştirdiğimiz etkinliğin zorluk derecesi son derece yüksek. Biz uzun süredir bu konuda türünün dünyadaki en iyi örneklerini inceledik ve bu örneklerden elde ettiğimiz modeli Türkiye’nin koşullarına adapte ederek Marketing İstanbul’u oluşturduk.
Etkinliğin fuar ayağında dokuz başlık yer alıyor. Bu başlıkları “Pazarlama Hizmetleri, Promosyon Ürünleri, Medya’da Pazarlama Hizmetleri, Etkileşimli Pazarlama, Ticari Fuarlar, Etkinlik Hizmetleri (Etkinlik Pazarlaması), Pazarlama İletişimi, Tanzim –Teşhir ve Açıkhava Reklamcılığı” olarak sıralayabiliriz. Dolayısı ile fuara gelecek olan pazarlama profesyonelleri dokuz ana ve seksen alt başlık altında kümelenen 350 den fazla katılımcı ile bir araya gelme olanağı bulacaklar.
Etkinliğin konferans ayağının ana temasını öğrenebilir miyiz?
Biliyorsunuz nano teknoloji günümüzde hayatın her alanına giriyor. Nano teknoloji ile üretilen ürünlerin pazarlanması da farklılaşacak. Biz de bu gerçekten hareketle bu yıl ki ana temamızı ‘Nano Marketing’ olarak belirledik.
Ayrıca konferanslarımızın da bu yılki kavramı ‘Yenilikçi farkındalık’ ve bu yılki zekası ise‘Durumsal zeka’ olacak. Biliyorsunuz İstanbul’da Lütfi Kırdar ve benzeri bazı etkinlik merkezleri pazarlama ile ilgili değişik konferanslara ev sahipliği yapıyorlar. Fakat bu konferanslar ağırlıkla elitist etkinlikler. Türkiye ise bir KOBİ cenneti. Ve bu KOBİ’ler gelişen rekabet koşullarına ayak uydurmak için pazarlama enstrümanını etkin ve verimli bir biçimde kullanmak zorundalar. İste Marketing İstanbul’un konferans ayağı temel olarak bu ihtiyaca karşılık vermeyi amaçlıyor. Konferansta yer alacak 200 konuşmacı tüm bu şirketlerin ihtiyaçlarına yönelik pazarlama araç ve yöntemleri hakkında detaylı bilgi sunacaklar.
Marketingist bünyesinde yer alan ödül ve etkinlik programları da medyada yoğun yer buluyor. Bu yıl etkinlik programınızda neler var?
Fuarın etkinlik kanadında endüstriyel tasarımın sanayi ve tüketici ile buluşmasına fırsat sağlayan ‘Endüstriyel Tasarım Sergisi’ (ETMK) başta olmak üzere dört farklı etkinlik katılımcılarla buluşacak. Ayrıca üniversitelerin en iyi reklam takımları tarafından bir reklam kampanyasının gerçek zamanlı olarak yapıldığı ‘REKATLON’, kendi işinin sahibi olmak isteyenlere ipuçları sunan ‘Yeni Girişimciler Zirvesi’ ve ödüllü reklam filmlerinin gösterimleri de fuarın etkinlikler bölümünde yer alacak. Ve bir de en başarılı pazarlama fikirlerinin ödüllendirildiği ve sektörün oskarı olma yolunda ilerleyen ‘Think Marketing’ yarışması tabi ki .
Marketingist’in geçmiş yıllardaki performansı ışığında etkinlikten bu yılki beklentilerinizi öğrenebilir miyiz?
Marketingist, pazarlamaya dair tüm yeniliklerin yer aldığı büyük bir pazarlama platformu olarak her geçen yıl büyüyor. Üç yıl önce 209 şirketin katılımı ile başlanan Marketingist’te bu yıl 350 fazla katılımcıya ev sahipliği yapmayı hedefliyoruz. Yine geçen yıl 15 bin metrekare civarında olan fuar alanını da bu yıl 17 bin metrekareye çıkartıyoruz. Geçen yıl fuarımızda 13000 profesyoneli ziyaretçi olarak ağırlamıştık. Bu yıl ziyaretçi sayısındaki hedefimiz ise 15 bin kişi.
Ayrıca yaklaşmakta olan fuarımızda katılımcı portföyünü belirlerken yepyeni bir yaklaşım sergiliyoruz. ÿöyle ki öncelikle müşterinin yani fuarı ziyaret edecek hedef kitleye ulaşarak o profesyonellerin fuarda neyi görmek istediğini öğreniyoruz. Hangi firmayı, hangi ürünü, hizmeti, niteliği görmek istediklerini tespit ediyoruz. Ve bu bilgiler ışığında katılımcı portföyümüzü oluşturuyoruz.. Bu yaklaşım gerek Dünya gerekse Türkiye fuarcılığı için çok yeni bir yaklaşım. Tabi ki bu çalışmalar satış pazarlama maliyetini de yükseltiyor. Ancak dünya ö-çapında bir model arıyorsanız bu yöntemleri kullanmak zorundasınız.
Yaklaşmakta olan fuarın uluslararası kimliğini arttırmak için ne gibi açılımlar düşünüyor sunuz?
2007 Marketingist Fuarı’nda Messe Frankfurt ile bir işbirliği gerçekleştirdik. Bu işbirliği kapsamında Messe Frankfurt’un bünyesindeki Marketing Services ekibi fuarda bir Avrupa pavyonu hazırlıyor. Bu bölümün satışı onlara ait. Böylelikle fuarın yurtdışı katılımcı sayısını arttırmayı hedefliyoruz. Ziyaretçi açısından ise bu yıl kendimize Balkan ülkelerinden 4 ülkeyi hedef pazar olarak seçtik. Bu ülkelerde yoğun ziyaretçi promosyonu çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Amacımız her geçen yıl bu halkayı büyüterek fuarımızın uluslararası niteliğini güçlendirmek olacak.
Söyleşimizin sonunda fuar sektörünün geleceği ile ilgili değerlendirmenizi alalım.
Ben fuarı bir sektörel aydınlanma platformu olarak tarif ediyorum. Bir fuarın hizmet verdiği fuara kattığı en büyük değer sektörel aydınlanmadır.
Sektörel aydınlanma o sektörün kimliğini kazanması, sektör bilincinin gelişmesi, kurumsallaşması ve dünyadaki yerini almasını sağlayan platformlardır. Dolayısı ile fuarcılar da dünya ticaretinde sektörel aydınlanmayı sağlayan gizli kahramanlardır benim görüşümce.
Fuarların bu işlevi yerine getirmesi ise kendisini sürekli yenilemesi ile olanaklıdır. Bu nedenle gelecekte rekabet avantajı elde etmek isteyen fuar kuruluşları, kendisini konvansiyonel iletişimi ve pazarlama tekniklerinden farklılaştıran, üstün kılan niteliklerin farkında olmalı, bu nitelikleri tanımlamalı, içini doldurmalı ve hayata geçirmelidir görüşündeyim
|




default style
all white
smooth blue
grey
orange