Fuar Sektöründen Haberler

Veri Tabanımızdaki Haber Sayısı: 3894 


TÿYAP Fuarcılık İcra Kurulu Başkanı Serdar Yalçın:
Yurt sathında büyümeye devam edeceğiz



 

 

Sayın Yalçın öncelikle TÿYAP İcra Kurulu Başkanlığı göreviniz için sizi kutluyoruz.  Tüyap'ta gerçekleşen yeniden yapılanma süreci hakkında bilgi alabilir miyiz' Kuruluşumuzun yeniden yapılanma sürecine geçiş çalışmaları 2001 yılına dayanıyor. 2001 yılında Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Bülent ÿnal çok özel bir toplantı yaptı. Bu toplantıda Bülent Bey "Bu günün gelişen dünyasında şirketlerin varlığı ancak kendi içsel gelişimlerine kendi tarihleri içerisinde fırsat verebilecek kurumsal kimlikleri kazanmaları ile olanaklıdır. Bu gerçeği farklı bir biçimde yorumlamamız veya reddetmemiz mümkün değildir. Bu anlayışı hepimiz benimsemeli ve gelecek süreç içerisinde kurumsal dönüşümümüzü bu yaklaşım içerisinde gerçekleştirmeli ve kendimizi geliştirmeliyiz." mesajını verdi. Yine bu konuşmasında Bülent Bey ikinci bir noktaya da vurgu yaptı ve "Bu kurumsallaşma çalışmaları yapılırken kazanılmış değerlerimizi,  kurum kültürümüzü, Türkiye Cumhuriyetine yakışan çağdaş ilke ve normları ve nitelikli bir insanın sergilemesi gereken özgün davranışları asla göz ardı etmeyeceğiz. Ruhumuzu kaybetmeyeceğiz" dedi.  Bu iki mesaj çok önemli idi, bu konuşma Tüyap'ın yeniden yapılanma sürecinin de başlangıcı oldu.

 

2001 yılı  aynı zamanda ülkemiz açısından da ekonomik kriz yılı olarak anımsanıyor. Bu durumda Tüyap'ın kriz dönemini yeniden yapılanma için bir fırsat olarak değerlendirdiğini söyleyebilir miyiz?

 

Kesinlikle. Sizin de belirttiğiniz gibi 2001 yılı ülkemizde büyük ölçekli bir ekonomik kriz yaşanmıştı. ÿlke olarak sıkıntılı bir süreçten geçiyorduk. Bu ekonomik kriz tüm sektörleri olumsuz etkilemişti. Tabi bu da en fazla fuar sektörüne yansıdı. Bu etkiye ek olarak kriz öncesinde dış kaynak kullanarak önemli bir büyüme yatırımı gerçekleştiren Tüyap krizle beraber finansal açıdan da önemli bir ek yük altına girmiş oldu. Fakat Tüyap'ta el birliği ile gerçekleştirdiğimiz kriz yönetimi ve yeniden yapılanma çalışmaları sonucu, bu krizi Tüyap olarak kurumsal gelişimimiz ve büyüme için bir fırsat olarak değerlendirdik.

 

Yeniden yapılanma çalışmalarının özellikle hizmet sektörüne uygulanması her zaman zorluklar içermiştir. Bu açıdan Tüyap'ın yeniden yapılanmadaki başarı hikayesinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Okurlarımızı daha iyi bilgilendirmek açısından bu süreci biraz daha ayrıntılayabilir misiniz?

 

Bülent Bey'in bize verdiği hedef sonrası kuruluşun ana faaliyet başlıklarını belirledik.  ÿncelikle satış ve pazarlama yönetimini ayrı bir kanal olarak ele aldık.  İkinci olarak fuar teknik hizmetlerini ayrı bir ana başlık olarak saptadık. ÿçüncü olarak güçlü bir mali ve finansal yapının varlığını oluşturmayı kararlaştırdık. Ve son başlık olarak ta tüm bu kanallara ruh veren, hayat veren yol gösteren insan kaynakları yönetimini ele aldık. Ve organizasyonumuzu bu 4 ana iş kolu temelinde ve sonsuza giden bir kurumsallaşma ekseni üzerinde yeniden tarif ettik.  Bu başlıklar altına Fuar Satış, Hakla İlişkiler, İş Geliştirme, Fuar Teknik Yönetimi,  İnsan kaynakları, Bilgi Sistemleri, Kalite Sistemleri, Mali İşler, Fuar Merkezi, Tesis İşletme bölümlerini yerleştirdik. Her bölümün sorumluluk alanlarını, iş tariflerini ve birbirleri ile ilişkilerini net ve yalın bir biçimde tarif ettik. Buna ek olarak genç insanlarımızın kurum içinde geleceklerini, kariyer gelişimlerini görebilmelerini, aidiyet duygusunu arttırmayı amaçlayan kariyer planlaması uygulamasını başlattık. Bu uygulamayı kurum içi kişisel ve mesleki gelişim eğitimleri ile destekledik.  Yeniden yapılanmanın önemli bir diğer ayağı ise toplumun kanaat önderleri,  sivil toplum örgütleri, bilim ve sanat çevresi ile ilişkilerimizin yeniden düzenlenmesi oldu.        

 

O dönemde Esentepe'deki Merkezi Beylikdüzü'ne taşıdınız.  Bu değişiklik te yeniden yapılanmanın bir parçası idi sanırım.

 

Hem de önemli bir parçasıydı. Bu operasyon yaklaşık 6 aylık bir ön hazırlık sonrası ve kurumda çalışan personelimizin görüş ve önerileri de alınarak bir konsensüs sonucu gerçekleşti.  Kasım 2003'te Esentepe'deki merkez ofisimizden Beylikdüzü Fuar Alanına taşınma operasyonu tamamlandı. Bu yer değişikliği ile yukarıda saydığım 4 ana başlık altındaki faaliyetlerde önemli gelişmeler sağlandı. Kurum içi iletişim, verimlilik ve bilgi paylaşımı hızlandı. Fuarlarımızın performansını ve fuar alanındaki sorunları daha yakından takip etme olanağımız oldu.  Söz konusu stratejik kararın yeniden yapılanmanın başarısında önemli bir payı olduğunu düşünüyorum.

 

Fuar alanınızın büyütülmesi de aynı döneme denk geldi galiba.

 

O konudaki ilk adımlar daha önce atılmıştı. Fakat 8-9-10 nolu hollerin devreye alınması da 2004 yılında gerçekleşti. Bu süreçte asıl önemli gelişme de finansal yükümlülüklerimizi yerine getirmemiz ve kuruluşun mali yapısını da güvence altına almamız oldu.  Halen finansal denetimlerimiz konusunda Dünya'nın sayılı kuruluşlarından biri tarafından gerçekleştiriliyor. Hukuki denetimlerimiz yine bağımsız bir kuruluş tarafından yapılıyor. Kurum içi aktivitelerin yönetim tarafından takip edilmesini sağlayan yönetim kontrol panelleri sayesinde de kurum içerisinde gerçekleşen tüm aktiviteleri izleme olanağı buluyoruz. Kurum içi raporlama faaliyetlerimiz de Basel-2 kriterlerine göre gerçekleştiriyor.  

 

Bu yılın başında Tüyap'ın ortaklık yapısı değişti. İş Yatırım ve Hollanda kaynaklı FMO şirketi kuruluşa ortak oldu. Bu ortaklığın amacı ve sonuçları hakkında bilgi alabilir miyiz?

 

Biliyorsunuz artık uluslar arası ölçekteki tüm kurum ve kuruluşların ana hedeflerinden biri halka açılmak. Bu hedef bizim de ajandamızın ana başlıklarından biri. Yeniden yapılanmanın bir sonucu da şirketin operasyonlarını ve finansal yapısını halka arza uygun hale getirmekti. İşte bu amaç doğrultusunda halka arzın bir ön adımı olarak İş Yatırım ve Hollanda kökenli FMO firması ile bir evlilik gerçekleştirdik. Bu evlilikle aynı zamanda kuruluşumuzun finansal yapısının da güçlenmesine ve geleceğe yönelik büyüme operasyonlarımıza kaynak ta yaratmış olduk.  Bu saygın beraberliğin Tüyap'a çok büyük katkıları olacağına inanıyorum.

 

"Geleceğe yönelik yatırımlar" cümlesini biraz açalım isterseniz.  Tüyap geçtiğimiz yıllarda kapasite büyütme konusunda bir adım attı. Ve hol sayısını 10 a toplam kapalı alanı ise 60.000 m2 ye çıkardı. Ama bu paralelde gerek sizin düzenlediğiniz gerekse ev sahipliği yaptığınız bazı fuarlarda gözlenen büyüme nedeni ile kapasite büyütme ihtiyacı tekrar gündeminizin ana başlıklarından birisi haline geldi.

 

Biz büyümeyi farklı başlıklar altında değerlendiriyor ve kararlarımızı bu çerçevede veriyoruz. Birincisi ülkedeki genel büyüme refleksi, bunun sürdürülebilirliği ve barındırdığı riskler, ikincisi fuarlar aracılığı ile hizmet verdiğimiz sektörlerin büyüme eğilimleri, üçüncüsü fuarlarımızın kendi içlerinde büyümesi ve son olarak fuarlarımızın alt fuar başlıklarına, alt sektör fuarlarına bölünerek büyümesi.  Fuar bazında inceleme yaparken giren-çıkan firma portföyünü de özellikle mercek altına alıyoruz. Tabi tüm bu incelemeleri yaparken duygusal beklentileri, hamasi yaklaşımları değil ilgili sektörler ile işbirliği içinde oluşturduğumuz güvenilirliği kanıtlanmış veri ve analizleri kullanıyoruz. Elde ettiğimiz tüm verileri de karar matriksine koyarak büyüme ile ilgili kararımızı veriyoruz.

 

Mevcut durumda bu karar matriksi fuar alanı için büyüme sonucunu veriyor mu?

 

Evet. yaptığımız analizler fuar alanında asgari 10.000 m2 lik bir büyümenin rasyonel olacağını gösteriyor. Bu konuda temel sıkıntı arsa konusunda idi. Geçtiğimiz günlerde bu sorun giderildi. Böylelikle             büyüme için gerekli alan bünyemize katıldı. Amacımız bu konuda projelendirme çalışmalarına 2006 yılı bitiminden sonra start vermek.           

 

Geçtiğimiz dönemde Tüyap'ın gerçekleştirdiği önemli bir atak İstanbul dışında Bursa ve Konya'da da alan işletmeciliğine başlamış olması.  Bu operasyonları değerlendirir misiniz?

 

Tüyap 26 yıllık fuar organizasyonu ve fuar alanı işletmeciliği geçmişi ile fuar alanı işletmeciliği konusunda eşine az rastlanan bir know how'ı bünyesinde barındırmaktadır.  Zaten hizmet şirketlerinin en büyük sermayeleri söz konusu bilgi birikimidir.  Yeniden yapılanma sürecinde aldığımız stratejik bir karar da bu bilgi birikimini yurt içinde gerçekleştireceğimiz yeni operasyonlar kapsamında Tüyap'ın büyümesinde lokomotif olarak kullanmak oldu.  ÿünkü bu bilgi birikimi ve kadro yapısı bize artık aynı anda farklı noktalarda alan işletmeciliği ve fuar organizasyonu gerçekleştirme kabiliyeti sağlamış durumda idi.  Bu doğrultuda İstanbul dışındaki illeri gerek fuar alanı işletmeciliği, gerekse fuar organizasyonu bazında mercek altına aldık. Yaptığımız analizler ve ilgili illerdeki sektör temsilcileri ve sanayi-ticaret odaları yetkilileri ile yaptığımız temaslar sonucu geçtiğimiz yıllarda Bursa ve Konya'da fuar alanı işletmeciliği ve fuar organizasyonu faaliyetlerine başladık. Geldiğimiz noktada elde ettiğimiz sonuçlar her iki kararımızın da ne kadar isabetli olduğunu gösterdi. Fuar organizasyonları her iki ilin de ekonomik hayatında çok önemli canlanmalara neden oldu. Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse KYO Tüyap Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi devreye girmeden önce Konya'ya günde sadece iki kez uçak seferi yapılırdı. Ve bu nedenle Konya'ya uçak ile gittiğinizde mutlaka bir gece konaklamanız gerekirdi. Fuarlarımızın kent ekonomisi ve ticari hayatına katkısının da dolaylı etkisiyle artık THY dışında iki hava yolu şirketi daha şehre her gün tarifeli uçak seferi düzenliyor.   Bu yıl Konya'da gerçekleştirdiğimiz fuar organizasyonu sayısı 22 ye ulaştı. Aynı gelişim Bursa için de söz konusu. Mevcut fuar alanının yetersiz kalması nedeni ile Tüyap Bursa Uluslar arası Fuar ve Kongre Merkezi'nin kapalı alan kapasitesini 20.000 m2 ye çıkarıyoruz. Kısaca her iki ildeki fuarcılık operasyonlarımızdan son derece memnunuz.

 

Bu operasyonlarınızı diğer illere de yaygınlaştırmayı düşünüyor musunuz?

 

Tabi ki. Koşullar oluşursa kentlerin dinamikleri, fuar alanı işletilmesi veya fuar organizasyonu için rasyonel ise neden olmasın. Bundan 20 yıl önce herkes fuara katılmak için Almanya ya da diğer batılı ülkelere giderdi. Zaman içinde İstanbul'da fuar düzenlenmesi ile ilgili koşullar oluştu ve İstanbul uluslar arası bir fuar merkezi haline geldi. Aynı durum artık İstanbul dışındaki iller için de geçerli. Bu gün sadece İstanbul'da yapılması rasyonel görülen fuarlar zaman içinde kentlerin ekonomik ölçekleri büyüdükçe başka illerde de yapılabilir hale geliyor.  Biz de değerlendirme kriterlerimiz çerçevesinde fuarcılık konusunda potansiyel gördüğümüz her alan ve bölgede mevcut operasyonlarımızı yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.  

 

ÿnümüzdeki 5 yıl için Tüyap'ın  hedefleri hakkında bilgi alabilir miyiz?

 

ÿncelikle göz bebeğimiz olan mevcut üç şirketimiz TÿYAP TÿM FUARCILIK A.ÿ., TÿYAP KONYA FUARCILIK A.ÿ ve TÿYAP BURSA FUARCILIK A.ÿ. nin  fuarlarını her yönüyle geliştirmeyi amaçlıyoruz.  Bunun yanında 2004 yılından itibaren büyük önem verdiğimiz yurtdışı fuar operasyonlarımızı, doğru pazarlarda ve rasyonel büyüklükte sürdürmeyi planlıyoruz. Son olarak ta iç pazardaki fuar alanı işletmeciliği faaliyetlerimizi yerel pazarların gelişimi paralelinde yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz.

 

2001 yılından bu yana gerçekleşen gelişmeleri ele aldıktan sonra kuruluşunuzda gerçekleşen son organizasyon değişikliği konusunda da bilgi alalım isterseniz.

 

Kuvvetler ayrılığı prensibi günümüzde ülke yönetimlerinde olduğu gibi işletme yönetiminde de yaygın olarak uygulanıyor. Bu sayede yürütme ile denetleme faaliyetlerini birbirinden ayırmak amaçlanıyor. Kuruluşumuzda geçtiğimiz günlerde yaptığımız bir organizasyon değişikliği ile mevcut Yönetim Kurulu'na ek olarak İcra Kurulu oluşturularak, yürütme, uygulama ve denetleme işlevlerinin birbirinden ayrılması sağlandı. Bundan sonra Yönetim Kurulu makro hedeflerin belirlenmesi, bu hedefler doğrultusunda faaliyet planlarının oluşturulması ve mevcut faaliyetlerin hedefler doğrultusunda denetlenmesi üzerinde odaklanacak; İcra Kurulu ise organizasyonel tüm faaliyetlerin gerçekleştirilmesinden, Yönetim Kurulu tarafından alınan kararların hayata geçirmesinden ve yeni projelerin geliştirilmesinden sorumlu olacak.

 

Sizinle değişik ortamlarda bir araya geldiğimizde kişisel sohbetlerimizin önemli bir gündem maddesini fuar etiği konusu oluşturuyor. Her görüşmemizde fuar etiği konusunun önemine vurgu yapıyorsunuz. Ve FuarPLUS olarak fuar sektörünün kendi etik anlayışını geliştirmesi konusuna özel önem vermemiz gerektiğinin özellikle altını çiziyorsunuz. Bu konudaki görüşlerinizi sektörle paylaşabilir misiniz?

 

Aslında hepimizin, tüm fuar sektörünün prensipte mutabakat içinde olduğu ama pratikte uygulanması pek çok faktöre bağlı olan soyut bir kavram fuar etiği. Diğer tüm sektörler gibi gelişimi oldukça sancılı olan ve yolunu deneme yanılma yöntemi ile bulan ulusal fuar sektörünün,  kendi kurumsal doğrularını hayata geçirmesi de zaman alıyor. Bu süreçte oyunun aktörleri de bazen çok güzel işler yaparken, bazen koşullar gereği hatalı veya kendi sektörel doğrularına ters düşen duruşlarda gösterebiliyor.  Fuar etiğinin gelişmesi ve hayata geçmesini etkileyen bazı gerçekler var. Toplumun temel eğitim standardı, bireylerin dünya görüşü, çevresel koşullar, serbest piyasa koşullarının tam olarak oluşup oluşmadığı, sektördeki insan birikiminin yeterliliği, fuar alanı merkezlerinin standardı, katılımcı-organizatör ilişkileri, kontratların yapılış şekli, katılımcıya sunulan yaklaşımlar, katımcı bilinci, ticaret enstrumanlarının ve onları kullanım şeklinin rasyonel olup olmadığı,  sektörde yeterli sermaye birikiminin olup olmadığı, fuarcılık şirketlerindeki yöneticilerin hayata bakış açıları.....

Bütün bu saydığım ve birbirleri ile de ilişkili alt başlıkların tek tek ve sağlıklı olarak ele alınması ve çözümlenmesi ile fuarcılık etiği de oluşacaktır diye düşünüyorum. Yoksa sektörün somut sorunları varken ve onlara çözüm üretemiyorken, etik kurallar manzumesi oluşturmanızın hiçbir faydası olmayacaktır.

Fuar etiği konusuna mali açıdan baktığınızda,  sorunların basit temel nedeninin "ülkemizde fuar alanı m2 birim fiyatlarının rasyonel seviyede olmaması" olduğunu görürüz.   Bu sonuca yol açan nedenler yukarıda saymaya çalıştığım gibi ise çeşitlidir. Ekonomik olarak fazla hareket alanı bulamayan organizatörler, varlıklarını sürdürme uğruna hem kendilerini hem de sektörü zarara uğratan yaklaşımlar sergileyebiliyor ve bu da m2 birim fiyatlarını olması gereken bandın çok aşağısına çekebiliyor. Fakat benim öngörüm finansal yapısı şeffaf olmayan maliyet muhasebesi yapamayan, verimliliğini arttıramayan, maliyetlerini kontrol altına alamayan kuruluşların günümüz ticari yaşamında fazla bir yaşama şansı olmadığıdır. Bu nedenle tüm organizatör kuruluşlara bu noktada çağrıda bulunuyorum. Kendi gelecekleri için şeffaf, sağlıklı ve akılcı bir finansal bünyeye sahip olmak için hiçbir fedakarlıktan kaçınmasınlar. Zaten bu gerçekleşince piyasa rasyonel değerlerin üzerinde yapılanacak böylelikle fuar etiğinin önündeki temel engel de ortadan kalkacaktır. Bu konuda FuarPLUS'a da büyük görev düşüyor. Ulusal fuar sektörünün standardının yükselmesi için hem organizatörlere, hem katılımcılara hem de sivil toplum örgütlerine sağlıklı modeller ve örnekler sunmalısınız, batı ülkelerinde ve gelişmiş toplumlardaki fuarcılık anlayışı hakkında fuar sektörünün aktörlerini bilgilendirmeli ve onlara ışık tutmalısınız. Yönlendirici, yöneltici ve yol gösterici olmalısınız. Beğenerek takip ettiğim yayınlarınızın belirttiğim noktalarda da daha fazla işlev üstlenmesi gerektiğini düşünüyorum.  Size ve ekibinize başarılar dilerim.        

İlanı veren : Tüyap Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş.
İlan veriliş tarihi : 16 06 2006
Messe Frankfurt
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam